Založ si blog

Puškinov pamätník

Puškinov pamätník,
tak znel názov asi najprestížnejšej recitačnej súťaže pre žiakov z dôb socializmu. Stretnutie s ruskou poéziou a prózou má už dlhé roky svoju tradíciu. Recitovali sa na nej iba ruské básne, čo pre vtedajších žiakov nebol žiadny problém, nakoľko sa tento jazyk učil každý. Teraz sa vracia na scénu. Hodnota tejto súťaže zostala zásluhou ľudí, ktorí sa okolo nej desaťročia točili, ale taktiež na nej ďalej pracovali.

Cieľom súťaže je oživiť záujem o ruský jazyk, rozvíjať mladé talenty a vzbudiť záujem o umelecký prednes. Prehĺbiť tak záujem o ruskú kultúru a ruský jazyk a tak vytvoriť trvalý vzťah k ruskej poézii a próze. Súťaž ich vedie k samostatnej tvorivej činnosti, upevňuje ich záujem o sebavzdelávanie, prispieva k účelnému a efektívnemu využívaniu voľného času, podporuje ich súťaživosť. Súťaž umožňuje pedagogickým zamestnancom využívať poznatky zo súťaže na skvalitnenie výchovno–vzdelávacieho procesu detí a mládeže v predmetoch ruský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a literatúra, estetická výchova. Kultúrnym pracovníkom ponúka možnosť na skvalitnenie kultúrneho života v miestach a regiónoch. Udržiavajú sa kontakty medzi kultúrnymi inštitúciami na domácej i zahraničnej pôde, hlavne s inonárodnými združeniami rusistov čo prispieva ku skvalitneniu súťaže umeleckého prednesu ruskej poézie a prózy na domácej a medzinárodnej úrovni.

Ide o postupovú súťaž na ktorej majú žiaci vytvorené podmienky na úspešnú prezentáciu nielen na školskej a krajskej súťaži, ale víťazi majú možnosť prezentovať Slovenskú republiku aj na medzinárodných súťažiach v prednese prózy, poézie, spevu a hraného slova v ruskom jazyku. Súčasťou súťaže sú aj rôzne školenia, besedy, hudobné koncerty pre účastníkov a odborné semináre a stretnutia.

Organizátori súťaže chcú vypestovať nielen dobrého recitátora ruskej literatúry, ale aj kultivovaného čitateľa.  Aby si recitátor našiel svojho autora a s pomocou pedagóga mu aj rozumel a potom ho ďalej vo svojej interpretácii venoval.

Alexander Sergejevič Puškin

22.09.2015

„Básnik si sám vyberá svoju tému! Áno, iba on tuší, čo je treba, čo je dôležité. Inka bude spisovateľ iba pisálkom na objednávku, grafomanom, nie skutočným umelcom.“. Meno Alexandra Sergejeviča Puškina- geniálneho ruského básnika – je známe po celom svete. Bol jedným z najväčších ruských romantických básnikov a prozaikov. Od čias Puškina sa začal [...]

Bohuš Garbár

Vyzvedačstvo pre Rusko a branie úplatkov. Súd poslal Garbára do väzenia, nezaplatil totiž pokutu

29.04.2024 13:22

Garbár podľa polície zbieral informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021.

Komunisti oslávili 1. máj

V prípade minuloročného zjazdu KSS polícia zastavila trestné stíhanie

29.04.2024 13:15

Na zjazde mali byť vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portrét Stalina.

Blinken

Blinken žiada vyššiu súčinnosť v oblasti obrany s krajinami Perzského zálivu

29.04.2024 13:10

Blinken chce svoju cestu po krajinách Blízkeho východu využiť aj na to, aby v tejto záležitosti vyvinul tlak na vedúcich predstaviteľov Izraela.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4456x
Priemerná čítanosť článkov: 2228x

Autor blogu

Kategórie

Archív